Estetik Dolgular
Porselen dolgular laboratuarda hazırlanan gelişmiş estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Uygulandıkları diş üzerine ve komşu dişler ile uyumludur. Bu, dolgunun ağız dışında laboratuvar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır.
Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı dişten uzaklaştırıldıktan sonra dişin kalan sağlam bölümünün ölçüsü alınarak laboratuvara yollanır. Laboratuvar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel bir makineye alınarak estetik görünümde ve fonksiyonel kullanımda dolgular elde edilir. Minimum madde kaybı ile maksimum tutuculuk sağlanır. Sıkıştırılmış özel bir porselen olduklarından ve ağızda sertleştirilmedikleri için kenar sızıntısı minimumdur. (Bu, dolgu altı çürükleri ve dolgunun düşmesini engeller).
Ayrıca bu porselen dolgular dişin sertlk derecesine yakındir ve dişeti ile uyumlu malzemelerdir.
Porselen dolgu uygulamalarının avantajları nelerdir?
Dişlerde gereksiz diş kesimi yapılmaz ve bu sayede sağlıklı diş dokusu ellenmemiş olur. Porselen materyal olduğu için zamanla renklenme olmaz. Çiğneme kuvvetlerine karşı çok dayanıklıdırlar. Yıllar geçtikçe aşınma veya kırılma ile karşılaşılmaz. Estetiktirler ve uygulanırken 2 seans yeterlidir. Porselen yüzeyleri cilalı olduğu için gıda artıkları yapışmaz, hijyeniktirler. Porselen oldukları için, kompozit uygulamasından sonra yaşanabilen sıcak-soğuk hassasiyetleri oluşmaz ve tekrar çürüme görülmez.
Kompozit Dolgular
Kompozit dolgular çürük,kırık ve estetik amaçlı olarak kullanılan diş rengindeki dolgulardır.
Bu dolgular,hazırlanmış kavitelere tabaka olarak yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir.Estetik ve ekonomiktirler,bonding denen özel bir yapıştırıcı ile dişe tutunabildiklerinden dişte gereksiz madde kaybına neden olmazlar.Sertleşme esnasında çok küçük de olsa bir büzülme olabileceğinden ömürleri porselen dolgular kadar uzun değildir. Kompozit dolgular, içerisinde renklendirici madde bulunduran sigara,çay,kahve ve asitli içeceklere bağlı olarak renk değiştirebilirler.