Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma yöntemi (bleaching), bazı nedenler ile renk değiştirmiş olan dişlerin renklerini birkaç ton açmak için uygulanan ve özel ilaçlar ile yapılan bir yöntemdir. Diş kliniğinde diş hekimi tarafından yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 4 tona kadar açılarak hissedilir bir beyazlatma elde edilebilmektedir.

Diştaşı temizliği, dişlerin dış kısımlarında bulunan çay, kahve, sigara vb etkenler nedeniyle oluşan renklenmelerin diş hekimi tarafından mekanik aletlerle temizlenmesidir. Dişlerin içine nüfuz etmiş lekelenmeler ve dişin içerisinde doğuştan var olan renklenmeler ise ancak beyazlatma işlemi ile açılabilmektedir. Farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu nedenle ne tip bir uygulama yapılması gerektiğine diş hekiminiz ile birlikte karar vermeniz, piyasada satılan beyazlatma ajanlarını ezbere kullanmamanız en doğrusudur.

Iki tip diş beyazlatma vardır.
1. klinik beyazlatma: klinikte 1 saatte uygulanan daha çabuk sonuç veren beyazlatma şeklidir.
2. ev tipi beyazlatma: hastanın kendine evinde gerçekleştirdiği sistemdir. Klinik tipi beyazlatma kadar et kin olmamakla birlikte , klinik beyazlatmaya destek olarak tercih edilir.

beyaz-dis

Beyazlatma ile ilgili ilk akla gelen sorular:

 Işık kaynağı herkese uygulanabilir mi?
Hamile ve süt veren annelerde ve süt dişlerine diş beyazlatma yapılmaz. Dişlerinizde mineyi ve dentini ilgilendiren yapısal bozukluklar var ise (amelogenesis imperfecta,dentinogenesis imperfecta) ağartma işlemine yanıt vermezler.
Dişlerinde kırık,çatlak,hassasiyet olan kişilerde beyazlatma yapılmaz. Dişetleri çok fazla çekilmiş ve köklerin büyük bir kısmı açığa çıkmış kişilerde de yapamıyoruz. Ayrıca çok çok ileri derecedeki tetrasiklin lekelenmelerinde de sonuç alınamıyor.
 Beyazlatma yapılırken ağrı duyar mıyım?
Yapım sırasında kesinlikle ağrı duymazsınız. Şayet kullanılan jel dişetinize sızarsa bu durumda o bölgede yanma hissi olur. Böyle bir durumda o bölge su ile yıkanır ve hassasiyet yok olur. Zaten hekiminiz diş etleriniz jelden etkilenmesin diye dişeti koruyucusu ile diş etlerinizi kapatacaktır. Yapıldıktan sonra ise ilk 2 gün çok hafif bir hassasiyet olabilmektedir .Bu hassasiyeti minimuma indirgemek için ise, işlemden sonra flor,potasyum nitrat uygulanır ve florlu diş macunu önerilir.
şlem süresi ne kadardır?
ışıkla çalışma süresi ise 1 saattir15 gün sonra hasta tekrar çağrılıp renk değerlendirilmesi yapılır. Eğer eski dolgu ve porselen kaplamaları varsa ve yeni renge göre uyumsuzlarsa onların da değiştirilmesi tavsiye edilmektedir. Ancak bu konudaki karar kesinlikle size aittir.